Vechtbrug Muiden

Vechtbrug Muiden

Lokatie: Het betreft 2 naast elkaar gelegen bruggen over de Vecht in de A1 te Muiden. De noordelijke brug is voorzien van een verrijdbaar geluidsscherm en een spitsstrook.

Opdrachtgever: VolkerWessels

Architectuur: Benthem Crouwel

Uitdaging

Het demonteren en afvoeren van de bestaande stalen valdelen met houten dek (2), de mechanische aandrijving (2) en de bestaande elektrotechnische besturingsinstallaties en het detailleren, fabriceren, leveren en monteren van de nieuwe stalen valdelen (2), de nieuwe verzwaarde mechanische aandrijvingen (2) en de elektrotechnische besturingsinstallaties. Tevens het vervangen van de afsluitboomkasten en het verrichten van aanpassingen aan de bestaande voegconstructies. In verband met de sloop van de bedieningstoren werd een nieuwe installatieruimte onder de brug gebouwd waarin de nieuwe elektrotechnische besturing, alsmede de bedieningsruimte werden ondergebracht.
Het verwisselen van de valdelen vond plaats in december 2006 en januari 2007 in 4 weekendstremmingen, waarbij 1 rijrichting werd gestremd en al het verkeer van en naar Amsterdam over de andere brug reed.
De overige werkzaamheden vonden plaats in februari-maart 2007.

Technische specificaties


LENGTE BREEDTE
GEWICHT BESTAANDE/NIEUWE CONSTRUCTIE
Rijdek noord/zuid
11.30 m
20.20 m/17.90 m
 
Rijdek noord/zuid incl. staartliggers
17.20 m
20.20 m/17.90 m
 
Zonder ballastkist
 
 
ca. 120 ton/ca. 110 ton
Met ballastkist, per basculebrug
 
 
ca. 270 ton/ca. 250 ton