Bruggenbouw

Schoterbrug Haarlem

Lokatie: Nieuwe brug in de Waarderweg over het Spaarne te Haarlem

Architectuur: Studio SK

De bouwcombinatie Strukton/Boskalis/Van Hoogevest leverde met het plan "Land in zicht" het beste totaalplan voor de nieuwe brug over het Spaarne en de herontwikkeling van het jachthavengebied. BSB Staalbouw heeft de gehele beweegbare brug aangenomen als onderaannemer van Strukton.

 

 

Uitdaging

Het beweegbare deel van de Schoterbrug heeft de in de bruggenbouw bijzondere vorm van een wybertje. Wat ook ongebruikelijk is, is dat de ballastkisten aan de buitenzijde van de brug zijn geplaatst. De brug heeft in alle richtingen rondingen, dit betekende een enorme uitdaging voor zowel de aannemer van de onderbouw als de aannemer van de brug. De werkzaamheden van beide partijen moesten tot op de milimeter nauwkeurig aansluiten. Door grote inspanning van alle betrokkenen is er een zeer fraai staaltje werk geleverd, waar het gehele projectteam trots op is.

Technische specificatie
De Schoterbrug heeft een breedte van 20 meter en een lengte van 260 meter. De brug heeft voor het autoverkeer twee rijbanen, een fietspad met twee rijrichtingen aan één zijde en voetpaden aan beide zijden van de brug. De Schoterbrug die de toegang tot de stad markeert, is voorzien van markante bakstenen bastions die verwijzen naar de klassieke stadsbrug. De brug is hoog genoeg om de beroepsvaart onbelemmerd doorgang te verlenen. Bovendien is er een beweegbaar gedeelte opgenomen om ook hogere schepen doorgang te kunnen verlenen.

Technische specificaties


LENGTE BREEDTE
GEWICHT
Brugdek
15.50 m
23.00 m
135 ton
Brugdek incl. ballastkist
22.00 m
24.00 m
300 ton
Doorvaart
 
12.20 m