Bruggenbouw

Bruggen Rembrandtpark Amsterdam

Lokatie: Amsterdam, Rembrandtpark

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam

Architectuur: Syb van Breda en Joris Smits, Royal Haskoning

Uitdaging

Deze acht stuks fraaie bruggen in het Rembrandtpark genaamd de Libellen, ontworpen door de architecten Joris Smits en Syb van Breda zijn nagenoeg onderhoudsvrij.
Het dertien meter lange brugdek bestaat uit cortenstaal, de materiaalsoort met het kenmerkende roestbruine platina dat een natuurlijke beschermingslaag vormt. Uit het cortenstaal is een soort vliegtuigvleugel gevormd. Liggers en ribben zijn omtrokken door een gesloten huid van hetzelfde materiaal. Bovenop is de brug voorzien van een vier millimeter dikke slijtlaag van teervrije epoxy. Aan de onderkant doet het cortenstaal zelf al het werk. Doordat de huid daar over de hele breedte van de brug de trekkkrachten opneemt, kan de constructie heel slank blijven.
Als je de glazen leuningen ziet denk je: "dat kan nooit goed gaan", maar bij BSB Staalbouw is het tegendeel bewezen tijdens belastingproeven. De glazen panelen moesten minimaal 100 kilonewton kunnen hebben; in de praktijk bezweken de glazen panelen, gedragen door roestvaststalen ballusters, pas bij 250 kilonewton.

Technische specificaties


LENGTE BREEDTE
GEWICHT
Kleine bruggen
13,3 m
2,5 m
2 x 8,4 ton
Grote bruggen
13,3 m
6,5 m
6 x 21,5 ton