Borneobruggen Amsterdam

Lokatie: Panamakade/Kabelgastkade tussen de eilanden Borneo en Sporenburg te Amsterdam

Opdrachtgever: Gem. Grondbedrijf Amsterdam

Architectuur: West8

Uitdaging

Twee van de drie bruggen overspannen het ruim 90 meter brede water tussen de schiereilanden Borneo en Sporenbrug. De derde brug overspant de 25 meter brede binnenhaven. De voetgangersbrug tussen Borneo en Sporenbrug heeft een spectaculaire boog en geeft de pleziervaart toegang tot de haven.

De bruggen zijn elk opgebouwd uit 2500 staalelementen met een totaalgewicht van 60 ton. De brugdekken zijn uitgevoerd in hardhout. De kenmerkende bijzonderheden van de bruggen zijn de in drie richtingen gekromde vakwerken, de samenkomende vakwerken boven de opleggingen en de detaillering van de verlichtingsarmaturen in de vorm van uitkijkende meeuwenkoppen.

De bruggen zijn geconstrueerd uit staal en voorzien van met aluminium gepigmenteerde rode conservering die werkt in het avondlicht. De stalen draagconstructie bestaat uit 2 vakwerkliggers die op halve hoogte door het dek aan elkaar verbonden zijn. De constructie is nagenoeg helemaal opgebouwd uit T-profielen.

Het bouwen van de bruggen was een omvangrijk logistiek proces. De bruggen zijn in twee helften ondersteboven in de fabriek van BSB Staalbouw gefabriceerd. Vanwege de enorme afmetingen zijn de brughelften na de conservering langs de kade aan elkaar gelast. Vervolgens is het hardhouten dek aangebracht. Tot slot zijn de stalen bruggen elk als geheel vanaf de fabriek van BSB Staalbouw naar Amsterdam vervoerd en geplaatst op hun betonnen onderbouw.

Specificaties


LENGTE BREEDTE
HOOGTE GEWICHT
Brug 1997
91,7 m
5,3 m
4,6 m
61 ton
Brug 1998
92,1 m
5,4 m
11,5 m
68 ton
Brug 1999
 24,0 m
3,6 m
2,2 m
15 ton