Spec. Beltbrug

Lokatie: Kostverlorenvaart, tussen de tweede Hogo de Grootstraat en de Jan van Galenstraat

Opdrachtgever : Gemeente Amsterdam DIVV

Uitdaging

De Beltbrug is een basculebrug uit de jaren dertig over de Kostverlorenvaart, tussen de tweede Hugo de Grootstraat en de Jan van Galenstraat. Delen van de brug verkeerden in slechte staat en waren aan vernieuwing toe. In 1976 is het houten rijdek vervangen door stalen rijdekluiken, waardoor het brugdek in gewicht was toegenomen. Ter compensatie is destijds in de brugkelder extra ballast toegevoegd aan het contragewicht. De elektrotechnische installatie was in 1986 voor het laatst gereviseerd.
De brug in Amsterdam-West kreeg een grondige opknapbeurt. Er is een nieuw stalen brugval geplaatst en de elektrische- en werktuigbouwkundige installaties werden hierbij ook vervangen. De betonnen onderbouw is flink onderhanden genomen door combinant K. Dekker.

Om het verkeer niet teveel te hinderen is de renovatie van de Beltbrug tijdens de rustige zomermaanden uitgevoerd. Fietsers en voetgangers konden de Kostverlorenkade oversteken via de beweegbare noodbrug 02 van BSB Staalbouw. BSB Staalbouw kon bij dit project gebruik maken van de eerder opgedane ervaring in Amsterdam tijdens de renovatie van de Kinkerbrug.

Technische specificaties


LENGTE BREEDTE
GEWICHT
Val Noord dek
15.3 m
7.8 m
52 ton
Totaal
19.3 m
7.8 m
96 ton
Val Midden dek
15.3 m
7.5 m
50 ton
Totaal
19.3 m
7.5 m
100 ton
Val Zuid dek
15.3 m
7.8 m
52 ton
Totaal
19.3 m
7.8 m
96 ton