Bruggenbouw

Brug Akkerwinde

Lokatie: Het viaduct over de stadsrondweg-zuid N7, die de wijk Akkerwinde bereikbaar maakt.

Betrokken partijen : Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat Noord Nederland en de gemeente Sneek zijn gezamenlijk opdrachtgever voor het project Rijksweg 7 Sneek en de bouw van de houten brug.

Uitdaging

In Sneek moest een uniek bouwwerk verschijnen, een viaduct met een vrije overspanning van 32 meter, uitgevoerd in de combinatie hout en staal. De complexe vorm, de 32 meter overspanning, de combinatie hout en staal en dat alles in de zwaarste verkeersklasse, maakten het ontwerp en de uitvoering een enorme uitdaging.

Bouw en transport
Door de lengte van het brugdek waren de brugdelen van een dermate omvang dat een normaal transport niet mogelijk was. De brug en houten delen zijn daarom als losse delen naar Sneek getransporteerd. Het stalen dek is in 2 delen van 32 bij 7,5 meter van Bergum naar Sneek vervoerd. De houten delen zijn als balken aangevoerd en naast het stalen dek opgebouwd. Nadat alle delen afzonderlijk waren afgebouwd, bleven er een stalen dek en twee houten bogen over. Deze delen zijn op de bouwplaats opgezet en gekoppeld. Nadat op deze manier de gehele brug in elkaar gezet is, is deze compleet naar de definitieve locatie gereden om daar tussen de landhoofden geplaatst te worden.

Technische specificatie
Wat de houten brug Akkerwinde zo uniek maakt, is dat de houten constructie het stalen rijdek kan dragen. Bovendien kan de brug verkeer uit de hoogste verkeersklasse (60 ton) aan. De feiten van de brug op een rijtje.

Technische specificaties


LENGTE BREEDTE
HOOGTE GEWICHT
Brugdek
32 m
13 m
 
150 ton
Houten opbouw
 
 
13 m
300 ton
Draad- en verbingsstangen
 
 
 
9 ton
Hoeveelheid hout
 
 
 
690 m3